Van volledig in de kreukels naar sportondernemer met een eigen sportschool

BY Chris | 14 March 2023 | LEESTIJD: 7 MIN

5 levenslessen van Jeroen

Ik zal je alvast waarschuwen, dit is een iets langer verhaal dan dat je van mij (Jeroen) gewend bent.

Heel af en toe (niet heel vaak want de meeste boeit mijn leven natuurlijk niet zoveel ;-)) krijg ik de vraag; ‘Is dit nu altijd jouw droom geweest?!’ En met ‘Dit’ bedoelt de vrager het hebben van een gym, INVORMsport.

Zeker niet! Sterker nog, ik kreeg kriebels van de gedachten om een eigen bedirjf te hebben. Niets voor mij! Veel te veel verantwoordelijkheden, komt heel veel bij kijken… Dat kan ik toch niet.

Het was 2006. Ik was infanterist bij de Luchtmobiele Brigade en op verzoek van mijn toenmalige commandant was ik gestart met de ‘sergeantenopleiding’ in Weert.

Toen ik onderweg was naar mijn weekendverlof werd ik op de snelweg van achteren geramd door een opvolgende auto toen ik remde voor een file voor mij.

Mijn rug werd daar dusdanig getroffen dat ik (na het voltooien van mijn opleiding én het eerste gedeelte van mijn vervolgopleiding 😇 het advies kreeg om te gaan revalideren in het MRC (Militair Revalidatie Centrum).

Ik kon daar gelukkig goed herstellen maar er werd mij wel verteld door de specialisten dat het lopen van bijvoorbeeld een halve marathon nooit meer zou lukken.

Dát moet je net tegen mij zeggen! Het lopen van 21,1km werd dus mijn eerstvolgende doel!

Daarnaast heb ik mezelf laten omscholen van infanterist tot sportinstructeur.

Dit zorgde voor een lange periode van school (CIOS Arnhem) stages civiel en militair, veel leren en uiteindelijk de VTO (Vak Technische Opleiding) Sport. Uiteindelijk werd ik in 2011 sportinstructeur. En wat een VET leven is dat! Je leert enorm veel over het menselijk lichaam, over training, voeding en de mentale componenten. Mijn militaire loopbaan en opleidingen hebben mij dus écht gevormd tot wie ik nu ben.

Na een aantal jaren kennis opgedaan te hebben, besloot ik de dienst te verlaten en voor mezelf te beginnen. Vanaf 2013 werd dus de ‘geldkraan’ dicht gedraaid en moest ik het echt zelf gaan doen. Met alle hulp en steun uiteraard van Krista en Bart. Maar ik kreeg geen salaris meer.

Als een gek, want ik stond volledig onder druk ging ik reclame maken, mensen vertellen dat ik bootcamp trainingen gaf. Ik moest en zou een succesvolle trainer worden en mijn eigen salaris weer gaan verdienen!

Opnieuw dook ik de boeken in, ging ik opleidingen volgen en leerde ik nieuwe dingen, alles om meteen weer in de praktijk te brengen en ‘mijn sporters’ beter, sneller en fitter te worden.

Dit was echt dé start van INVORMsport dat langzaam maar zeker uitgroeide tot een echte onderneming, dat steeds groter, beter en succesvoller werd!

De reden dat ik dit vertel is niet (alleen) omdat ik dit een mooi verhaal vind. Bij niets beginnen en binnen 10 jaar uitbouwen naar een groot succes.

Er zitten een aantal lessen in die misschien voor jou ook wel interessant zijn.

Les 1 ‘DON’T STICK to THE PLAN!!

Ik had jaren geleden mijn hele pad uitgestippeld. Ik wist eindelijk wat ik wilde. Ik had het naar m’n zin bij de infanterie en ik zou daar groepscommandant worden. Via verschillende functies zou ik doorgroeien tot adjudant en op 55-jarige leeftijd met pensioen.

Door mijn rugblessure was dit geen wijs besluit, en daarom schoolde ik mezelf om. Ik besloot na een ‘beroepsinteressetest’ dat ik iets in de sport moest doen. Dit zou mij ook helpen om mijn rug sterk te houden. Dus ik word sportinstructeur! Maar dat word je niet zomaar! Ik heb wat tegen muren gelopen, op deuren moeten kloppen, sterke verhalen moeten vertellen aan commandanten om uiteindelijk mijn zin te krijgen en op kosten van defensie mijn CIOS-opleiding te kunnen doen!!

Les 2 LAAT JE NIET GEK MAKEN

Voordat ik aan de CIOS-opleiding begon, kreeg ik te horen dat ik nooit meer een halve marathon zou kunnen lopen. Dit advies was absoluut goed bedoeld maar geloof niet zomaar alles dat je verteld wordt. Misschien hebben ze gelijk maar er zijn zoveel uitzonderingen, waarom zou jij er ook niet 1 zijn. Gooi niet zomaar je dromen aan de kant op advies van een specialist.

Hier in de gym hoor ik zo vaak; ‘De dokter/Fysio/specialist zegt dat ik dit of dat niet meer kan doen’. Ook specialisten zijn mensen, die maken fouten en vergissen zich. Trek je eigen plan!

Les 3 🎶JIJ KAN WORDEN WORDEN WAT JE WILT! 🎶

Ik leerde niet heel lang geleden een mooie tekst en ik ben er 100% van overtuigd dat dat waar is.

‘Je wordt beperkt door je eigen belemmerende overtuigingen’.

Het is veel te gemakkelijk om te zeggen;

  • Jaaaa maar dat kan ik toch niet, dat is niets voor mij, ik ben nou eenmaal niet iemand die dit of dat kan.
  • Ik heb daar toch helemaal geen tijd voor?!  Hoe belangrijk vind je het? Dan maak je toch tijd?
  • Ik heb daar helemaal geen geld voor! Hoe belangrijk vind je het? Dan regel je dat er geld beschikbaar komt!
  • Je bent veel te druk met excuses verzinnen waarom het een of het ander niet lukt.

 

Les 4 Droom hardop

Vertel mensen wat je wilt bereiken maar op een manier dat het ook geloofwaardig is.

Niet;

‘ik zou graag mijn eigen gym willen hebben later’
‘ik wil heel graag nog een keer 6 kg afvallen’
‘ik zou echt heel graag een keer een halve marathon willen lopen’
‘ik zou heel graag een andere baan willen, ik heb het hier niet naar m’n zin’

Weest eerlijk, mensen die zo tegen jou praten? Geloof je die? Ik niet.

Regel je shit gewoon! Sorry voor mn taalgebruik maar raap jezelf bij elkaar en zorg dat je krijgt wat je wilt. Je leeft maar 1 x.

Zorg dat je elke dag van je leven een leuke dag hebt en dat regel je door;

Ik ga er alles aan doen om die gym werkelijkheid te maken!

Ik start vandaag met de dingen die ik moet doen om 6 kg af te vallen! (Aanmelden voor de 90 days challenge bijvoorbeeld ;-))

Doe wat je moet doen en laat je niet afleiden door belemmerende overtuigingen van jezelf én van anderen! Zodra jij van de paden gaat, beginnen de mensen in je omgeving te miepen.

Les 5 Klinkt je droom (nog) onrealistisch/ver van m’n bed?!

Beschrijf je droom. Dát is je punt B. Daar ga je naartoe.

Probeer eens een autorit te maken zonder eindbestemming (klinkt gek en onlogisch toch?! Waar de f*ck moet je nu heen rijden?!)

Ga vanaf je punt B bedenken welke stappen je moet doorlopen om daar te komen. Blijf net zover terugschrijven tot je bent waar je nu bent. Dat is je punt A.

Plaats markers op de route, in 1 x doorrijden naar Parijs is niet handig. Je moet op je route tussenstops nemen. Waar je even tot rust kan komen en de rest van de route weer kunt overzien. Na je tussenstop ram je weer onvermoeid door naar het volgende punt!

Wil je hier meer over weten of gewoon eens sparren over dingen waar jij tegenaan loopt laat het dan gerust weten door mij te mailen op jeroen@pwrfull.nl!

P.s: We starten op 4 februari weer een nieuwe challenge: 6kg afvallen in 90 dagen. Daar wordt dit uitvoerig meegenomen! Meld je aan en zorg dat je erbij bent!!

Jeroen